Villa Cooper

Villa Cooperin vaiheet

Huvilan, jota tuolloin kutsuttiin Villa Enckelliksi tai sijainnin mukaan Villa Vårbackaksi, rakennuttivat alunperin Sigrid ja Gösta Enckell vuonna 1904 Järvenpään kartanon Vårbackan palstatilalle Tuusulantien ja Tuusulanjärven maisemiin lähelle Aholaa.

Huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck ja se valmistui samaan aikaan kuin Sibeliusten Ainola. Huvila ja Enckellit olivat keskeinen osa Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisöä.
Suomen itsenäistymisen aikoihin Enckellit myivät huvilan ja palstan takaisin Järvenpään kartanolle.

Vuoden 1918 tienoilla kartanon omistaja Bjarne Westermarck siirrätti huvilarakennuksen nykyiselle paikalleen silloisten koeviljelmien, laboratoriorakennuksen ja tilan konttorin läheisyyteen työntekijöiden ruokala- ja asuntolarakennukseksi.

 

1920-luvun loppupuolella Westermarckin liiketoimet kaatuivat ja Järvenpään kartanon maat ja rakennukset myytiin. Huvilarakennus päätyi Järvenpään kartanon maille mattotehtaan perustaneen insinööri Edvard Cooperin ja hänen vaimonsa Agnetan omistukseen vuonna 1931. Edvard Cooper asui talossa kuolemaansa saakka (v.1966) ja hänen Agneta-vaimonsa sen jälkeen vielä lähes 40 vuotta. Tämä Coopereiden aika on talon historian pisin aikakausi. Huvila onkin siksi nimetty Villa Cooperiksi.

 

Järvenpään kaupunki sai Villa Cooperin omistukseensa testamenttilahjoituksena vuonna 1973. Lahjoittajalla, Agneta Cooperilla, oli elinikäinen käyttöoikeus huvilaan. Agneta Cooper kuoli vuonna 2004.

 Coopereiden aikana huvilassa on tehty jonkin verran muutostöitä. 1930-luvulla hirsiseinät on ulkopuolelta maalattu, pärekate vaihdettu tiilikatteeksi ja taloon on rakennettu etelänpuoleinen iso terassi sekä sisääntuloterassi.
Sotien jälkeen sisätiloissa on tehty tilamuutoksia ja pintaremonttia. Ilmeisesti samaan aikaan on rakennettu myös sauna ja autotalli.
Cooperit rakensivat asuessaan talon ympärille suuren, hoidetun puutarhan, joka on vaikuttavan kokoinen vielä kerrostalotonttien erottamisen jälkeenkin.

 

 

Järvenpään Käsintekijät r.y. sai Villa Cooperin käyttöönsä myyntinäyttelytilaksi kesällä 2008. Käyttötarkoituksen muuttuessa talossa uusittiin sähköistys ja huoneiden kuluneita seinä- ja lattiapintoja sekä rakennettiin uusi sisääntuloterassi kulkuluiskineen. Korjaustyö on vielä keskeneräinen, yläkerroksen korjausta ei ole aloitettu.